5/16/2012

How to... Budget-Shopping!

Ach, de economie, de crisis.. Ik merk er zelf weinig van, maar ik ben dan ook nog maar dertien jaar. Mijn ouders hebben er bijvoorbeeld wel last van, ze zouden eerst een loonverhoging krijgen, maar die kregen ze niet. Veel prijzen met onder andere voedsel en olie zijn omhoog gegaan. Maar... hoe zit het met je eigen (zak)centjes?
Ik schrijf in een klein boekje (dat heet: Linda's Confessions) al mijn inkomsten en uitgaven op (voornamelijk uitgaven..). Als ik daarin blader zie ik af en toe twee euro van een broodje, maar ik geef mijn geld toch voornamelijk uit aan kleding, schoenen en tassen. Mijn bankrekening is nu zo goed als leeg en ik heb laatst (te) veel geld van mijn spaarrekening gehaald om bij Zara te shoppen. Maar het kan zo niet langer, dus ik ga... Budgetteren!



Hoe bepaal ik mijn budget?


Budgetteren moet je geleidelijk aanpakken. Schrijf eerst een maand lang duidelijk al je uitgaven op en tel het totaal bedrag aan het eind van de maand bijelkaar op. Als je niet zo'n debiel bent als ik, schrik je niet van het bedrag.

Lees snel verder voor bergen tips!

Ik had bijvoorbeeld een keer zo'n zeven keer mijn zakgeld (ik krijg geen kleedgeld, maar ik koop weleens kleding van mijn zakgeld en anders betaalt mijn moeder het) uitgegeven. Dat is driehonderdvijftig euro. Daar schrok ik inderdaad wel enorm van. Volgende maand geef je de helft ervan uit, in mijn geval dus honderdvijvenzeventig. Wanneer dat lukt ga je nog eens halveren en daarna nog eens.
Zo kun je er een beetje achterkomen hoeveel geld je echt nodig hebt (including je maandelijkse ik-ben-deze-maand-aardig-geweest-dus-ik-verdien-het-kledingstuk) en dat is dus je budget voor de komende tijd.



Hoe ga ik dan 'budget shoppen'?


Goed, dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan nu wel zeggen dat mijn budget opeens maar dertig euro in de maand is, maar hoe houd ik dat vol?

Vermijd het stemmetje in je hoofd


Minder uitgeven draait om zelfbeheersing. Als je opeens een superleuk jurkje ziet, dat je helemaal niet nodig hebt, maar het toch wilt hebben, komt er bij mij meestal een van deze zinnetjes in mijn hoofd:

  • Ach, ik verdien het!
  • Deze kans krijg je maar 1 keer!
  • Doe eens gek :)
  • Straks is hij uitverkocht..
Als 1 van deze zinnetjes je bekend voorkomt... lees de onderstaande dingen maar (deze dingen gelden overigens alleen als je echt belachelijk veel uitgeeft en dat echt probeert terug te dringen. Als je gewoon iemand bent die geniet van shoppen maar niet te veel uitgeeft, gelden deze dingen niet):

  • Sommige mensen die zichzelf echt eens mogen verwennen omdat ze al maanden geen kledingstuk hebben gekocht 'voor de leuk' zijn hier een uitzondering. Maar ik denk dat bijvoorbeeld bij elk kledingstuk, en het is nou niet bepaald nodig om jezelf vijf keer per week even te verwennen.
  • Nee, nee dat is niet waar. Je zult dat rode jurkje met hartjesprint echt nog weleens tegen komen. En de kans is groot dat je dat jurkje aan het eind van de week alweer bent vergeten. (Ik zonder nu de sleehakken die ik een jaar geleden in Portugal zag uit.)
  • Ach, doe eens gek! Het is een verslavend zinnetje in mijn brein. Elke keer wanneer ik iets leuks of aparts tegenkom denk ik: wat maakt het toch uit joh! Maar 's avonds laat in bed zit ik met mijn handen in het haar, tegen mezelf zeggend: wat ben je toch weer stom geweest.
  • Ongeveer dezelfde theorie als 'deze kans krijg je maar 1 keer'. Wat nou als hij is uitverkocht? Het is een KLEDINGSTUK. (Ja, ik weet het, ik kan niet eens geloven dat ik dit allemaal zeg).
Ik verlang hiernaar.. maar ik ga er geen kopen!


Budget-shop-tips



  • Bezoek vintagewinkels! Er zijn dure vintagewinkels, met echt goede merkkleding uit de jaren vijftig, bewaard in een mooie antieke winkel. Maar er zijn ook goedkope 'vintage'winkels. Vaak is de kleding minder antiek en is de winkel minder mooi gedecoreerd, maar de prijs zal je zeker meer bevallen!
  • Pimp je oude spullen op. Natuurlijk heb je hier stoffen en decoratiespullen voor nodig, maar het zorgt voor een leuke middag en nieuwe kleding.
  • Saleshopping! Ik weet dat veel mensen dit niet leuk vinden omdat die kleding dan al 'uit' is. Maar basics en spijkerbroeken zijn wel heel handig. Pas wel op, als je in de sale gaat shoppen ben je eerder geneigd heel veel te gaan kopen omdat 'het toch zo goedkoop is'.
  • Koop niet teveel dingen omdat het een trend is. Dat waait zo weer voorbij...
  • Winkel eens online. Omdat online winkels minder personeel en geen winkel hoeven te huren zijn de prijzen vaak iets lager, maar aan de andere kant komen er natuurlijk wel nog verzendingskosten bij.
  • Find a buddy. Spreek met een goede vriendin of je shopmaatje af hoeveel ieder mag uitgeven (maar allebei hetzelfde budget is natuurlijk handiger). Controleer elkaar streng en weerhoud elkaar van impulsieve aankopen.
  • Ontwijk kledingwinkels zo veel mogelijk. Het is lastig, maar probeer jezelf niet in de buurt van winkels te begeven als je er niets te zoeken hebt. Dus als een vriendin vraagt of je mee gaat shoppen, gewoon als gezelschap, gewoon nee zeggen. Als je door het centrum moet lopen zet dan denkbeeldige oogkleppen op (don’t you dare windowshopping!) en blader niet in catalogussen en reclamefolders. 
  • Houd in gedachte hoeveel centjes je bespaard. Als ik mijn uitgaven aan kleding en schoenen van ongeveer drie maanden bijelkaar optel, kan ik voor dat geld  minimaal een week naar Parijs, inclusief een duur hotel, vliegreis, tripjes en het eten. I'm not even kidding! Hmmm... een beetje shoppen of dit: 
   

En trouwens, als dit meisje het volhoud om een jaar lang niets te kopen, en elke dag hetzelfde jurkje aandoet met een andere combinatie, moet het jou ook wel lukken om wat minder te kopen.

 

Goed, de 'je' in al mijn tekst, is ook gericht aan mijzelf. Dus wanneer ik weer een zwak moment krijg, lees ik dit artikel gewoon nog eens door. 

Have fun (budget)shopping!


Xoxo

P.S. Binnenkort ook een How to... voor mensen die graag willen afvallen!

26 comments:

  1. haha erg handig! leuk blog heb je!

    if you have time please watch

    http://brown-eyes-blog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Leuk geschreven, aha! Altijd goed om tips eventjes weer in je achter hoofd te krijgen =)

    ReplyDelete
  3. Wauw, erg handig en leuk geschreven. Xxxxx

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oops, ik heb per ongeluk je reactie verwijderd omdat ik even zat te kloteh op blogger :3

      Delete
  5. i'd love to follow each other dear^^ I started to follow you right now ! hope you'll follow back^^
    x

    ReplyDelete
  6. Dat filmpje is echt leuk, en verder zijn die tips ook handig om te herhalen als ik weer eens voor de kassa sta met iets wat ik niet nodig heb:)
    xoxo
    www.wavingdreams.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Ik denk dat internet is de beste optie als niet alleen kan men het beste uit alle delen van de wereld, maar ook vergeleken tussen de prijzen en de kwaliteit van de winkels ...

    ReplyDelete
  8. bookmarked!!, I like your web site!

    My weblog:

    ReplyDelete
  9. I believe this is one of the so much significant info for me.
    And i'm satisfied reading your article. However wanna observation on few general issues, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good activity, cheers

    Here is my web site - Environment news

    ReplyDelete
  10. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to create a very
    good article… but what can I say… I hesitate a lot and never manage to get
    nearly anything done.

    Also visit my page :: great public relations

    ReplyDelete
  11. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

    Extremely useful information specifically the last part :
    ) I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time.
    Thank you and good luck.

    my homepage home news

    ReplyDelete
  12. Hello mates, how is the whole thing, and what you want to say
    about this article, in my view its genuinely remarkable in support of me.


    Feel free to visit my blog: online dating articles

    ReplyDelete
  13. Exceptional job. I truly enjoyed that which you had to say, and
    much more than that, the method that you
    presented it. Too cool!

    Visit my website ... home technology

    ReplyDelete
  14. Hi would you mind stating which blog platform you're using? I'm planning to start my own blog soon but I'm having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to
    ask!

    Also visit my blog: college or university

    ReplyDelete
  15. Ahaa, its pleasant conversation regarding this
    piece of writing here at this blog, I have read all that,
    so now me also commenting at this place.

    My blog :: art work

    ReplyDelete
  16. It's appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I've read this post
    and if I may I wish to suggest you some interesting things or
    suggestions. Perhaps you can write subsequent articles relating to this
    article. I desire to learn more issues approximately it!



    Also visit my homepage :: word art online

    ReplyDelete
  17. Currently it appears like Wordpress is the best blogging platform
    available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

    Also visit my web-site: Qvc Home Shopping

    ReplyDelete
  18. I feel this is one of the so much significant info for me.
    And i am glad studying your article. However should statement on few basic things, The web site
    taste is wonderful, the articles is really excellent : D.
    Good process, cheers

    Feel free to surf to my web-site; Tuscan Furniture ()

    ReplyDelete
  19. Ik denk dat in deze crisis, die gebruikmaakt van dergelijke pakketten is verstandig besluit.

    ReplyDelete
  20. Ik denk dat in deze crisis, die gebruikmaakt van dergelijke pakketten is verstandig besluit.

    ReplyDelete
  21. It's really an informative and well described post. I appreciate your topic for blogging. Thanks for sharing such a useful post.

    ReplyDelete

I really appreciate your comments! ♥
You guys make my day, every day.
Much love,
Linda Ruan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...