7/14/2013

Clean Your Closet Tips

Wanhopig -met in de ene hand een knalroze pump, in de andere hand een bloemetjesbandeau en geklemd tussen mijn knieën een rare feesthoed- sta ik hier genageld aan de grond. Er liggen tientallen kledingstukken verspreid door het hele huis, en mijn kamer ziet eruit alsof ik mijn hele kastinhoud op de grond heb gegooid. Wat ook praktisch zo is, al is dit nog maar een klein deel van mijn onuitputtelijke bron van vage kleding.

Zo leef ik al ongeveer één maand lang (a.k.a. mijn hele leven, min de drie dagen per jaar dat mijn kamer er fatsoenlijk uit ziet). Omdat ik het "te druk had met leren" (dat viel eigenlijk wel mee, ik ben ook gewoon een beetje heel erg lui) had ik "geen tijd' om op te ruimen.

Goed, heel verhaal, maar wat ik jullie dus probeer te vertellen en jullie heel misschien zelf al hadden gemerkt: ik ben aan het opruimen. En omdat mijn moeder laatst een wanhopige poging heeft gedaan om voor mij op te ruimen, heeft ze mijn hele kledingkast-systeem door elkaar gegooid, wat, zoals jullie weten, héél georganiseerd en kieskeurig is (hoort te zijn). Net zoals de rest van mijn leven.

jk ik ben één grote chaos.

Mijn kledingkast-systeem is belangrijk voor me. Het bepaalt bijna mijn hele leven. Het is dat, als mijn kledingkast georganiseerd is, ben ik dat ook. Met alles. Maar als hij dat niet is, ben ik ook warrig (haha, misschien daarom dat deze toetsweek niet zo goed ging, haha. Haha. HAHA.)

But hey guys. Daarom gaan we samen mijn leven op een rijtje zetten. Of eigenlijk op een plankje, hihi.

Nee serieus, ik ga mijn leven ordenen en dus begin ik met mijn kast.

Clean Your Closet Tips

Voordat ik begin aan mijn kledingkast-organiseer-tips, begin met tips hoe je je kledingkast het best kan opruimen en beschrijf ik hieronder een vrij algemene routine. Zie volgende post (klik hier) voor mijn persoonlijke tips voor je kledingkastensysteem!

Neem er ten eerste vooral de tijd voor. Het ligt natuurlijk ook aan de hoeveelheid kleding je bezit en de mate waarin je systeem door elkaar is gegooid, maar ik zou er minstens een hele dag voor uit trekken.

Algemene routine

1. Everything out!
Als je echt je hele kast inrichting zat bent, begin dan bij het alles-uit-je-kast-donderen-totdat-je-kamer-ondoordringbaar-is-gedeelte. Zo zal je veel meer overzicht hebben in je kast en echt je hele organisatie met hele schone lei beginnen. Zorg wel dat je daarna meteen begint met alles er weer netjes en op de juiste volgorde erin te doen! Je wilt niet twee weken lang een onbewoonbare kamer hebben (kuch).

2. Sort it out
Dan komt het bekende sorteergedeelte. Maak drie stapels, en maak deze ook duidelijk. Door de grote hoeveelheid kleding heb je misschien wel drie verschillende kamers nodig. Maak een stapel met kleding die je sowieso nog gaat dragen of geweldig mooi vind. Maak nog een stapel met twijfelgevallen (dat ene groene jurkje dat je hebt gekregen van oma wat niet geweldig staat, maar toch best iets leuks heeft) en eentje met dingen die je het komende jaar niet meer gaat dragen.


3. Keep the goods
De leuke kleding van de eerste stapel kun je natuurlijk al meteen in je kast leggen. Dit doe je volgens een duidelijk systeem. Ik heb zelf een enorm strak systeem die ik zo kan opdreunen. Maar wat als je het hmm-ik-gooi-alles-er-gewoon-in-en-ik-zoek-het-wel-uit-type bent? Probeer een klein beetje een systeem te hebben, zo word het 's ochtends ook veel makkelijker om een juiste outfit uit te zoeken.

4. Be hard 
Ik heb zelf echt een enorm probleem met het loslaten van kleding. Maar denk goed na. Is er een kledingstuk dat je het afgelopen jaar niet één keer hebt gedragen? Dan zul je hem in de toekomst waarschijnlijk ook niet meer dragen. Wees hard, en gooi alle oude/stomme kleding weg. Heb je echt mooie herinneringen aan een aantal kledingstukken? (Ik heb bijvoorbeeld allemaal schattige bloemenjurkjes en shirts met dierenopdruk van vroeger) Stop alles in een grote tas/vuilniszak en zet het op zolder, maar ze moeten in elk geval geen ruimte meer in je kast innemen. Als jij je kast opent, wil je namelijk alleen leuke kleding zien die je ook echt wilt en kan dragen.


5. Fitting, fitting and more fitting
Alle kleding die je op de twijfelstapel hebt gegooid, zijn nu nog over voor beoordeling. Pas alle kledingstukken en vraag je telkens 5 vragen af:

 1. Zit het kledingstuk lekker?
 2. Vind je het kledingstuk leuk?
 3. Zie je het jezelf dragen?
 4. Ben je bang het kwijt te raken?
 5. Is hij het waard om in je kast gehangen te worden?

Krijgt hij een 'ja' bij drie vragen of meer? Gefeliciteerd, dan mag hij worden gehouden en word hij volgens hetzelfde systeem in je kast gehangen. Anders, wees hard. Natuurlijk werkt dit systeem maar tot een bepaald limiet, je moet vooral op je eigen gevoel afgaan.

6. Finish
Als je vervolgens alle kledingstukken die in je kast mogen er volgens een systeem indoen, ben je als het goed is klaar. In de volgende post (klik hier) zullen de echte "Closet Organization Tips" staan, met o.a. mijn systeem, update van mijn kast en heel veel tips hoe je je kleding het best kunt sorteren zodat ze overzichtelijk blijven.

Liefs,
Linda Ruan

9 comments:

 1. Wat een onwijs handige tips! Bedankt! Ik heb ook altijd zó veel moeite om 'afscheid' te nemen van mijn kleren! Gelukkig ben ik niet de enige! ;) xo

  ReplyDelete
 2. Handig artikel! Bij mij is het vaak ook zo dat als mijn kledingkast en mijn kamer een beetje opgeruimd zijn, mijn leven ook veel meer op orde is haha

  ReplyDelete
 3. Heel erg leuk artikel! Ik ben ook rustiger als alles netjes is, momenteel is het best netjes! Ik heb een kledingrek met nieuwere en leukere kleding en in mijn kast liggen kleren die ik eigenlijk nooit mee draag (Dus nog wel een hele kast, oeps)!

  ReplyDelete
 4. Wat een handige tips! Ik heb een maandje terug mijn kast helemaal uitgeruimd, maar heb toch veel dingen gehouden die ik echt niet draag. Aan het eind van de zomervakantie ga ik daarom nog een keer een hele opruiming houden, dan ga ik deze tips ook echt toepassen want ze zijn echt super :)
  liefs, Fije

  ReplyDelete
 5. Super handige tips, ik ga deze week ook maar eens mijn kast opnieuw ordenen!

  ReplyDelete
 6. Ik doe altijd mijn winter en echte 'hoog'-zomer kleding in kisten op mijn kast, want dan lijkt het alsof ik minder kleding heb haha. En dus meer plek om nieuwe kleding te kopen!

  ReplyDelete
 7. Haha heel leuk artikel!

  Ik heb laatst ook heel veel kleding en accessoires uit mijn kast gehaald en verkocht op de IJhallen in Amsterdam (kijk op mijn blog voor een streetstyle artikel met mensen die ik daar heb gespot!)

  En ik zet ook kleding op Marktplaats maar dan duurt het een eeuw voor je er vanaf bent en ik had echt ruimte nodig ^^

  Ik twijfel vaak over dingen of ik ze zal houden of niet, maar dan bedenk ik 'als ik het verkoop, kan ik van dat geld iets kopen wat ik veel leuker vind!'

  ReplyDelete

I really appreciate your comments! ♥
You guys make my day, every day.
Much love,
Linda Ruan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...