6/30/2012

What Is Beauty?Dit artikel is gekopieerd van www.helloleticiaa.blogspot.com. Ik vond dit artikel zo leuk om te lezen dat ik het niet kon laten om hem ook op mijn blog te plaatsen. Dit hele artikel is dus geschreven door Leticia, niet door mij.

Al zo lang de mens bestaat, bestaan er verschillende opvattingen en theorieën over wat nou onder ware schoonheid valt. Deze opvattingen zijn over het algemeen niet statisch: ze zijn tijds- en plaatsgebonden. Wat tegenwoordig als lelijk wordt beschouwd, was misschien hét schoonheidsideaal van honderd jaar terug. En wat ze bijvoorbeeld nu in India prachtig vinden, vinden wij hier maar vreemd.

De wereld is constant in beweging en het is onvermijdelijk dat de mens zich steeds blijft aanpassen..

Als je goed kijkt, zie je steeds weer hetzelfde patroon: volkeren streven naar hetgeen wat ze niet hebben en hetgeen wat haast onmogelijk is. We streven naar een soort exclusiviteit, we willen onszelf onderscheiden van de 'standaardkenmerken' van ons volk.

Aangezien er door de geschiedenis heen talloze schoonheidsidealen zijn geweest, zal ik alleen paar huidige schoonheidsidealen benoemen.


Het westen
Schoonheidsideaal: In Noord-Amerika en Europa zien we hetzelfde schoonheidsideaal tegenwoordig. Het is gewenst om lang te zijn, slank tot tenger -maar wel met vrouwelijke vormen- en een gebruinde huid. We zijn massaal in de sportschool te vinden en als we de kans krijgen dan liggen we te bakken op het strand.

Verklaring: In een tijd waarin we voedsel in overvloed hebben zien westerlingen hier de uitdaging in om onszelf onder controle te houden: diëten en zo slank mogelijk blijven is een teken van discipline, het geeft ons een bepaalde status. Tegelijkertijd willen we wél onze curves behouden: er is eigenlijk sprake van een paradox. Want hoeveel vrouwen zien we in het dagelijks leven nou eigenlijk met een maatje 32 en tegelijkertijd een volle c cup?.
Het verlangen naar een bruin huidje heeft ook een verklaring: terwijl blank zijn vroeger het teken was van een hoge status, is dat tegenwoordig een kleurtje hebben. Een kleurtje hebben terwijl je zelf in een koud landje zit, betekent namelijk dat je jezelf een verre vakantie naar de zon kunt veroorloven.
Afrika (Mauritanië)
Schoonheidsideaal: In Mauritanië wordt het als prachtig beschouwd als een vrouw zo dik mogelijk is, omdat dit als vrouwelijk wordt gezien. Voordat een vrouw het huwelijk instapt, wordt ze eerst drie maanden binnen gehouden en vetgemest met melkroom. Je bent in Mauritanië pas te dik als je door je gewicht niet meer in staat bent tot lopen en bewegen.

Verklaring: Mauritanië is een arm land doordat landbouw er vrijwel onmogelijk is door de droogte. Er is dus een schaarste aan voedsel, waardoor de meeste burgers vel over been zijn. Dik zijn is een teken van rijkdom, het betekent dat je jezelf voedsel kunt veroorloven.Azië
Schoonheidsideaal: In veel Aziatische landen streeft men naar een westers uiterlijk: Blanke huid, grote ogen (en dubbele oogleden), geprononceerde neus/jukbeenderen.. Tegelijkertijd streven ze naar een soort poppen-uiterlijk door nadruk te leggen op schattigheid, jeugdigheid en onschuldigheid, in tegenstelling tot het westerse verlangen naar een sexy voorkomen.
Kortom: als je als Aziaat erg tenger bent, een porseleinen huidje hebt dat contrasteert met je gitzwarte haar en je het geluk hebt om grote ogen met dubbele oogleden te hebben, dan zit je goed. Ook in de arbeidsmarkt.

Verklaring: Aziaten staan bekend om hun wat getinte, gelige huidskleur. Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen armen en rijken door middel van hun huidskleur: had je een donkerdere huid, dan betekende het dat je hoogstwaarschijnlijk als boer op het veld moest werken. Had je een blanke huid en haar dat niet lichter is geworden door de zon, dan was je vast rijk aangezien je het kon permitteren om thuis te blijven. Deze oude gedachtegang is schijnbaar nog steeds blijven haken in veel Aziatische landen.
Ook hebben Aziaten meestal een wat vlakker gezicht ten opzichte van het Caucasische ras: neus en jukbeenderen zijn wat minder aanwezig en de ogen liggen minder diep. Hierdoor streven ze naar een westers uiterlijk, aangezien die uiterlijke kenmerken daarbij horen.
Wat betreft het poppen-uiterlijk: Elk volk op de wereld streeft naar jeugdigheid, maar Azië spant hierin toch echt de kroon. Onschuld en schattigheid wordt in Azië meer geapprecieerd dan naaktheid en seks.En verder..
Brazilië:Dikke billen
Iran: Kleine neus
Zuiden van Afrika: Opgerekte lippen en hangende oorlellen
India: Bleke huid en dik haar
Zuid-Amerika: Vrouwelijke vormen

Zo zie je maar weer: in elk continent zijn de meningen over schoonheid verschillend. Jezelf aanpassen aan de samenleving heeft geen zin: schoonheid is iets subjectiefs en het schoonheidsideaal zal altijd in beweging blijven naarmate de leefomstandigheden veranderen.
Probeer dus tevreden te zijn over jezelf en grijp niet te snel naar plastische chirurgie. Wie weet zijn kleine borsten over 5 jaar namelijk weer in! :D

3 comments:

  1. wat een leuk artikel! ik ben het met je eens dat het niet helemaal klopt mensen met maatje 32 en een cup C, het kan wel maar het is een ook een beeld dat we in ons hoofd hebben ;)

    ReplyDelete

I really appreciate your comments! ♥
You guys make my day, every day.
Much love,
Linda Ruan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...